Cum a fost furată Basarabia acum 212 ani. Era cea mai bogată parte a Moldovei și a fost rusificată intens



Cum a fost furată Basarabia acum 212 ani. Era cea mai bogată parte a Moldovei și a fost rusificată intens

by verylateish

5 comments
  1. Păcat. Așa multe ținuturi fură furate.

    E mai păcat astăzi însă faptul că nu folosim termeni neutri, precum “anexat”, “cucerit” sau “ocupat”. Și noi am furat terenuri de la Regatul Ungariei, dară și de la Țaratul bulgar… nu existau legi internaționale prohibind astfel de acțiuni.

  2. regiunea de est a moldovei a fost numita basarabia de rusi. Original basarabia ara numita doar regiunea de sud care acum o parte e in md si alta in ucraina, iar apoi rusii au extins denumirea pe tot teritoriul anexat

  3. Si azi sunt unii de prin Rusia pe Reddit care sustin sus si tare ba ca ei ar fi ”eliberat” Basarabia (Moldova de Est) de turcii otomani (doar ca nu-s in stare sa explice cum poate fi ”eliberare” o interventie nesolicitata de catre nimeni si urmata de o ocupatie neintrerupta de peste 100 ani in care interzici limba populatiei locale, aduci colonisti rusi ca sa o rusifici, aplici taxe de cateva ori mai inrobitoare decat cele aplicate de turci si un regim opresiv mult mai dur; Turcii au respectat intotdeauna autonomia regiunii, nu au incercat niciodata sa schimbe limba locului, sa-si impuna religia sau biserica lor, sa schimbe demografia locului, etc.), ba ca ar fi ”castigat” pe drept acest teritoriu in urma razboaielor cu turcii (dar nu-s in stare sa explice de unde pana unde au fortat turcii sa le ”dea” acest teritoriu, atata timp cat acesta NU ERA TERITORIU TURCESC, ci parte a unui stat separat, autonom fata de Imperiul Otoman, care avea propria conducere, propria organizare politico-economica si propria vointa; cu alte cuvinte au cerut turcilor ca in schimbul pacii sa le ”dea” un teritoriu care nu le apartinea. Iasiul cine l-a intrebat ce vrea? NIMENI. Atat de aroganti erau liderii politici rusi inca din acele vremuri).

  4. Va rog corectati.ma daca gresesc: romania nu a primit basarabia in 1918 la schimb pt tezaur?

Leave a Reply