Anna Kinberg Batra lät skattebetalarna stå för privata middagar



Anna Kinberg Batra lät skattebetalarna stå för privata middagar

by weirdowerdo

38 comments
  1. >Bjudning med inhyrd kock för M-topparna Carl Bildt och Ulf Adelsohn.

    >Oxfilé med maken David Batra och ett annat par.

    >Anna Kinberg Batra har låtit skattebetalarna stå för flera privata middagar i Tessinska palatset.

    >Först när Aftonbladet begär ut representationsuppgifter börjar länsstyrelsen gå igenom kvittona.

    >En del av landshövding Anna Kinberg Batras arbete är att representera Stockholm – därav hålls det ofta mingel och middagar i landshövdingeresidenset Tessinska palatset i Stockholm.

    >Men reglerna är tydliga – privata middagar måste landshövdingen bekosta själv.

    >Aftonbladet kan nu avslöja att Anna Kinberg Batra upprepade gånger har hållit privata bjudningar utan att ta kostnaden privat.

    >I september förra året bjöds tidigare M-topparna Carl Bildt, Ulf Adelsohn och Hans Birger ”HB” Ekström på trerätters middag tillagad av en inhyrd kock. Till förrätt serverades kräftsoppa, till huvudrätt vildand och till efterrätt en tarte tatin med vaniljsås.

    >Notan landade på 5 800 kronor exklusive dryck – något som skattebetalarna bekostade.

    >Går igenom kvitton – först efter Aftonbladets frågor
    I november bjöds tidigare arbetskollegor in till Tessinska palatset. Kollegorna arbetade tillsammans med ”Betalningsutredningen” en statlig utredning som inte har något med Länsstyrelsen i Stockholm att göra. Nio personer deltog, även denna gång hyrde landshövdingen in en privat kock. Notan landade på 11 248 kronor – och den betalades av skattebetalarna.

    >En annan privat bjudning hölls i februari i år. Vid middagen deltog maken David Batra och den moderata statssekreteraren Johan Berggren med fru. Berggren värvades till ett toppjobb nära Anna Kinberg Batra under hennes tid som M-ledare, de är också privata vänner. På menyn stod oxfilé och shiitakesvamp. Maten köptes i en matbutik för 1 294 kronor samt 187 kronor och bekostades av skattebetalarna.

    >På en förteckning över representationskostnader i Tessinska palatset står det ”betald privat genom löneavdrag” på ovanstående middagar. Men när Aftonbladet begär ut samtliga löneavdrag som landshövdingen har gjort visar det sig att några sådana inte har gjorts.

    >”Har inte uppmärksammats förrän nu”
    Först efter Aftonbladet inlett granskningen börjar Länsstyrelsen gå igenom kvitton och beslutar om löneavdrag.

    >– De middagar som föranleder löneavdrag har uppmärksammats först nu i den granskning länsstyrelsen själv gör med anledning av de frågor myndigheten fått av bland annat Aftonbladet, säger Håkan Larsson, administrativ chef på Länsstyrelsen i Stockholm.

    >Aftonbladet begärde ut uppgifter om representationskostnader den 2 april, är det först efter vår begäran som ni börjar gå igenom de privata kostnaderna?

    >– Ja.

    >Kände ni inte till att dessa utgifter skulle betalas av landshövdingen innan vi efterfrågade uppgifterna?

    >– Att denna typ av utgifter omfattas av förmånsbeskattning är enligt länsstyrelsens regelverk. De middagar som nu förmånsbeskattas i efterhand har inte uppmärksammats förrän nu.

    >Strider mot egna policyn
    Anna Kinberg Batra kommer att få löneavdrag på 4 500 kronor i april, samt 9 100 kronor i maj, skriver ekonomichef Anna Hedner i ett mejl till Aftonbladet.

    >Så sent som i våras spikade Anna Kinberg Batra vilken policy Länsstyrelsen ska ha för representation.

    >”All representation, gåvor och personalvårdsförmåner ska ske med gott omdöme och återhållsamhet i enlighet med statsförvaltningens krav på att använda offentliga resurser effektivt och att hushålla väl med statens medel.” “Allmänhetens förtroende för Länsstyrelsen när det gäller myndighetens representation får aldrig rubbas.” står det i dokumentet.

    >Aftonbladet söker Anna Kinberg Batra.

  2. Var i kedjan har det gått fel? Står ju tydligt på fakturan att det är privat, vems jobb är det att se till att det dras från lönen?

  3. Undrar hur mycket mer skit det finns på alla förtroendevalda politiker när en ordentlig genomgång av EN person har så mycket fuffens kopplat till sig. Tveksam till att AKB är ensam med detta notoriska “slarvande” med skattepengar.

  4. Det är värt att uppskatta offentlighetsprincipen när sånt här händer. Sån jävla bra idé att vem som helst kan begära ut detta.

  5. Det intressanta är om hon gjort enligt rutinerna och man glömt att dra eller om hon skall få sparken

  6. Kommer ni ihåg Mona Sahlin och Toblerone skandalen.. känns som vi gått över den gränsen 100x nu

  7. Är det inte sjukt ironiskt att högern alltid går till val med att vi måste få ett slut på skatteslöseri, men sedan är det dom som ger bort och slösar våra skattepengar allra mest.

    Lill-Uffe skänkte I princip bort statligt ägda saker till ett värde av 80mille för 2-3 miljoner.

    AKB låter skattebetalare stå för dyra privata middagar trots att hon är överklass.

    Våra skattepengar som behövs till svenska skolor går istället till amerikanska och kinesiska bolag som utnyttjar vårat sjuka friskolesystem.

    Men fine, så länge pengarna inte går till kultursaker så är det väl helt enkelt inget slöseri av skatt. Högern är dubbelmoral deluxe

  8. Hon säger i klippet “-Det är en kris, för att hon har ifrågasatts över hur hon och myndigheten arbetar och det ska inte behöva hända.” Nu är det väl mest hon som ifrågasatts, har ju till och med kommit varningar från myndigheten.

    Så vad hon egentligen säger är att hon borde inte ifrågasättas, och det är en kris för att det har hänt.

    Låter som maffia.

  9. Hon är ett rejält sänke för regeringen, att de inte petade henne förra veckan är ett stort misstag. Kinberg Batra verkar inte direkt sköta saker snyggt, så ju mer journalisterna gräver desto mer skit kommer de hitta.

    Varje dag hon sitter kvar försämrar hon förtroendet för regeringen.

  10. Seriöst, när tänker en åklagare ta tag i det här? Det här är ju fan inte klokt! Det tar ju aldrig slut.

  11. Det vi måste fråga oss är vilka omständigheter hon vuxit upp under, vilka trauman bär hon med sig.

  12. Vad i helvete är det för fel på kärringen? Du tjänar bra, köp din egen mat.

  13. Så sjukt provocerande när dom redan är multimiljonärer men ändå är för snåla och giriga för att spendera sina egna pengar.

  14. Borde stå i deras anställningsavtal att om sånthär uppdagas ska de vara återbetalningsskyldiga på 10ggr av summan. Inte nått fjuttiga löneavdrag, vill se böter på 100000kr. Jävla sjukt att det finns sån korruption i sverige. Fram med guillotinen.

  15. Meme.jpg:

    Bild på ett isberg i havet, på den lilla toppen över vattenytan står orden “Korruption vi har sett” och på den markant större biten under vattenytan står orden “Korruption vi inte sett ännu”.

  16. Så vad för laggar har vi emot korruption och vilka följder får hon?

    Återbetalningsplikt, rejäla dagsböter, fängelse?

    Ingenting? Ah ok då.

  17. Politiker åker taxi till och från jobbet, övernattningslägenhet mitt i stan för vem orkar pendla 30 min (fast lägenheten nyttjas ju inte ändå), första klass och finaste hotellen för alla möten med alla middagar och all alkohol under resan betald, kundmiddagar.. jag menar varför hänga ut Anna när alla politiker utnyttjar regeringskortet med allt extra…
    Ja alltså menar det är samma skit med överbetalda och alldeles för många och absolut inget tjänstemannaansvar för det togs bort för att ”vem skulle isåfall ta ett beslut” dvs göra sitt jävla jobb som vi andra rejält mindre betalda och pension att skratta åt om vi får gå i pension innan 75 snart. Allt gäller hur man skriver upp utnyttjandet av skattepengar och glöm inte att om du jobbar inom statligt så ajaa bajaa om du får julbord för det är en ”jultallrik” för lägre människor ska inte få för dyra saker för då kan det kallas muta.

    Nejdå jag är inte bitter 😒😂

  18. Hoppas de även granskar fler efter AKB. Tror knappast hon är ensam i dessa saker.

Leave a Reply