Sunt Dominic Fritz, primarul Timișoarei. AMA!



Ultimul AMA l-am făcut în 2020, în campania electorală de dinainte să devin primar. De atunci multe lucruri în viața mea s-au schimbat. M-am căsătorit cu o femeie incredibilă pe care o prețuiesc și impreună cu care am acum o fetiță de 3 ani care imi luminează viața.

Preluarea mandatului m-a întampinat cu multe provocări. De la datorii neachitate din 2014, la conturi blocate, la angajați ai primăriei care nu aveau idee ce e un email și la rețele de fraudare a concursurilor în primărie pe care cu ajutorul DNA am reușit să le sparg.

In ciuda acestor provocari, am reușit să livrez timișorenilor o mare parte din realizările promise (scoli ridicate de la 0 precum Waldorf și cladirea noua de la scoala 13, crese si clinici noi, digitalizarea primăriei, etc) și să dau startul unor mari proiecte de regenerare: Piata Victoriei, Mocioni, Traian, magistrala verde, din centru pana la mallul din Sagului. Mai multe detalii despre acestea puteți citii in raportul meu de guvernare de pe www.dominicprimar.ro/.

In ultimele zile Timișoara a primit foarte multă atenție din partea presei datorita actiunii de recuperare a proprietatilor orasului. Proiectul meu cel mai important a fost si este impunerea regulilor, in primarie si in oras.

Vă invit să îmi adresați orice întrebare aveți iar eu voi încerca în zilele următoare să vă răspund.

Let’s get it started!

https://preview.redd.it/mf4kfge0kuwc1.png?width=3000&format=png&auto=webp&s=f94c38765dcae069d1b02e7d4fb967174d628c8c

by DominicPrimar

29 comments
  1. Eu atât am de zis. Dacă câștigă lae, ne-o merităm. Cam la fel cum ne-o merităm și dacă câștigă haur.

  2. O sa continue lupta pt recuperarea imobilelor preluate prin ilegalitati de clanurile de “romi” sau a fost doar o actiune de PR pt alegeri?

  3. Nu a-ti vrea sa candidati si la prezidentiale? Cred ca dvs. veti avea cele mai mare sanse din partea ADU sa intrati in turul 2. Fara suparare pentru Catalin Drula, dar el nu este asa de carismatic si impunator in discursuri, plus ca dupa fiecare interviu de-al dumnealui, multa lume trebuie sa dea fuga sa puna mana pe dictionar.

  4. Mai aveți băieți mișto cum sunteți dvs și Allen Coliban la Brașov? Avem nevoie și în restul țării

  5. Salutare!

    Cum cumunicati cu timisorenii? In general in majoritatea politicii de la noi, discursul parlamentar e un fel de monolog, iar dorintele / nevoile unor grupuri mari de oameni sunt lasate neauzite. De asemenea, ce obstacole ati intalnit in proiectele de pana acum?

    Later edit: Ce sfat a-ti da celor care doresc sa se implice in a ajuta societatea romaneasca inafara de a merge la vot si a fi cat de cat vocal dpdv politic.

  6. V-ați gândit dacă să vă retrageți din funcție din cauza presiunilor venite din partea celor certați cu legea?

    Sper că nu 🙈 faceți treabă excelentă!!! În măsura în care putem suntem alături de dvs

    P.S. Cât de des aveți parte de astfel de presiuni și pe ce căi?

  7. Legat de zona metropolitană cât de mult se poate cu actuala legislație sau ar fi nevoie de o legislație nouă cu un primar general (ca în București)? De la infrastructură și transport în comun la școli, spitale.

    În urma recensământului Timișoara a scăzut la 250.000 de locuitori deși în oraș e tot mai multă lume, mai multe mașini.

    Felicitări pentru tot ce ați făcut și mult succes la alegeri și la a realiza ce vă propuneți!

  8. In primul rand vreau sa va adresez mult succes si sunteti cel mai ‘votabil’ primar din Romania din cate vad in campania electorala de anul acesta. Nu doar faptul ca am vazut schimbari pe parcursul celor 4 ani de mandat, dar si in plin an electoral continuati sa faceti schimbari cat se mai poate (ce primar ar fi avut tupeul sa se ia in gura cu clanurile cand stie ca orice vot conteaza?). Pentru dumneavoastra am urmatoarele intrebari:

    1. Care a fost cea mai mare provocare la inceputul mandatului si care este cea mai mare provcare acum la final de mandat? Dar daca ati fi primar pentru inca 4 ani?
    2. Care sunt punctele cele mai nedezvoltate ale Timisoarei si cum credeti ca pot fi abordate?
    3. Ce zone ale Timisoarei ati vrea sa schimbati pe viitor, daca veti mai primi un mandat?
    4. In cazul in care nu veti fi ales anul acesta, veti mai lupta sa fiti primar peste 4 ani?

  9. Acum, după experienta unui mandat, de ce anume ai avea nevoie in următorul mandat pentru a-ți îndeplini proiectele?

  10. Exista vreo strategie a USR-ului de a combate propaganda care se face la TV impotriva dumneavoastra si in general impotriva oricarui primar USR?

    Multi oameni se informeaza doar de la TV si sunt manipulati grosolan prin minciuni sau prin omiterea anumitor informatii de catre prezentatori care ar trebui sa fie impartiali.

    Inteleg ca e dificil cand CNA e controlat politic de ei, si ca e greu sa schimbati legea care permite finantarea televiziunilor de catre partide, dar sper sa se gaseasca o solutie. Eu cred sincer ca ati creste cu cel putin 20% in sondaje daca ar fi prezentat adevarul la televiziuni.

  11. Nu sunt din TM dar am totuși o curiozitate, s-a rezolvat problema cu clădirile ocupate abuziv din centru?

  12. Incep prin a spune felicitari pentru realizari! Te-am votat data trecuta si voi continua sa te votez cat timp vei ramane optiunea cea mai buna.

    Intrebari usoare:

    * Care sunt 3 carti/filme/seriale din ultimii 2 ani care ti-au placut in mod deosebit si le recomanzi?

    * Ce piesa ai alege pentru un duet pian-chitara cu Robu in Libertatii, dupa alegeri?

    Intrebari medii:

    * Vom avea pana la urma mai multi copaci in Libertatii sau se va pastra forma actuala prevazuta de Robu pentru organizare de evenimente?

    * Noile terenuri de baschet vor fi prevazute cu suprafata de tartan sau doar beton?

    Intrebari grele:

    * V-a abordat Raul Olajos si filiala Reper pentru o cooperare? Au cerut prea multe? Pentru ca Ciolos a insinuat ca au fost tratati cu aroganta.

    * Ce articol pot sa citesc in care e clarificata cel mai bine situatia amenzii legate de certificatele verzi aferente anului 2021?

    Succes!

    LE: am uitat. Cand va putea fi accesat programul transportului public cu GPS prin Google Maps? Ultima oara era vorba ca in februarie-martie daca imi amintesc bine dintr-un interviu.

  13. De ce ati ales sa veniti in Romania avand in vedere clasa politica de aici?

    Cum va simtiti in Timisoara? Cat de mult vreti sa o dezvoltati?

    Considerati ca veti fi un exemplu si pentru ceilalti primari din diferite localitati (comune, orase mai mici)?

    Cum depasiti situatiile tensionante cu consilierii locali, in speciali cei din opozitie?

    Cum ati reusit sa motivati atatia oameni si sa dati speranta si oamenilor din alte orase? ( nu sunt din Timisoara, dar redditul a fost destul de activ in ultimul timp cu activitatile dumneavoastra)

    Cum va simtiti stiind ca contra candidatul dumneavostra aka nea Robu face circ si “incearca” sa va traga in jos?

  14. Care este cel mai bun mod de a combate corupția ca și cetățean, funcționar public și politican ? Studiez administratiea publica și ma gândesc sa fac un master de politici publice europene. Ma tot gândit la acest subiect și am văzut pe reddit ca dumneavoastră nu tolerați clanurile interlope din Timișoara, cea ce ma face sa va admir mult!

  15. Cat de bike-friendly vi se pare Timisoara si cum ati vrea sa mai dezvoltati infrastructura pe partea de biciclete?

  16. Când vom avea în Timișoara un transport public funcțional? Ce pasi veți face în calitate de primar pentru a realiza acest lucru?

    Ce proiecte planificați sa depuneți pe noul PRV 2021-2030? Cum de Reșița a reușit sa modernizeze majoritatea școlilor și grădinițelor, iar în Timișoara auzim ca părinții sunt îndemnați de conducerea școlilor sa își depună ei proiectele, adica sa cumpere DALI-ul și consultanta?

    Și cel mai important, din punctul meu de vedere, pentru ca aici nu aveți nicio scuza. De ce Timișoara nu a depus mai multe proiecte pe PNRR? Întreb asta pentru ca PNRR-ul s-a lansat când erai deja primar, fata de POR 2014-2020.

    Mulțumesc!

  17. Vorbesti limba romana aproape ca un nativ, mai bine decat orice non-nativ pana acum, inclusiv francezi. Cum ai reusit sa o inveti asa bine si cum ti se pare?

  18. Am doar patru probleme cu administrația dumneavoastră și sunt curios cum le puteți rezolva.

    1. Parcările fără plată/rezident în zone problematice. Multă lume cumpără câte 4-5 mașini și le lasă în parcări nemișcate săptămâni/luni întregi. Mi se pare corect să se impună parcare rezidențială peste tot în oraș. Este posibil?

    2. Zona Șagului este neglijată, cu multe trotoare sparte, cu mașini parcate care blochează pietonii, clădiri în paragină și gunoi aruncat peste tot. Se poate rezolva și cu aranjarea zonei Șagului?

    3. Vorbind de gunoi, doresc să văd mai multă curățenie prin oraș, nu doar centru și zone de interes public, este singurul lucru pe care administrația anterioară a făcut-o mai bine. Ce o să faceți împotriva mizeriei?

    4. Digitalizarea este doar pe jumătate eficientă. Site-ul DMFT este încă foarte slab și încă este cerut să mergi fizic pentru multe lucrui. O să ajungem să putem face totul online de acasă sau o să rămânem într-un sistem hibrid care nu schimbă foarte multe?

  19. Daca apare o manea facuta de Dani Mocanu cu versuri in care va ameninta, ce-o sa faceti?

    * Direct la dans
    * Share pe social sa vada toti dusmanii
    * Organizat bairam pe strada Cezar cu toti angajatii primariei
    * Inchiriat spatiu publicitar pe banner tras pe avion mic (cum a facut Robu) pentru a populariza maneaua
    * Toate variantele de mai sus

  20. Este poluarea cu CO2 o problema in Timisoara? Daca da, ce masuri se iau in prezent si pe viitor pentru combaterea ei? Este acest aspect si o motivare pentru inmultirea parcurilor din Timisoara, pe langa aspectul social? Multumesc!

  21. Aveti in plan sa modernizati Bulevardul Liviu Rebreanu dupa ce se va da drumul la Centura Sud Timisoara?

  22. Cum faceți fată linșajului mediatic făcut de PSDNL? Atacuri grosolane la persoană , dezinformare. Merită lupta asta pentru schimbare?

    Ce impresie vă lasă politicienii tip Robu și Piedone? Își au locul in peisajul politic dintr-o țară europeană?
    P.s.: V-aș vota, dar nu-s timișorean. Poate la prezidențiale. 🙂

Leave a Reply