Cine este cel mai mare dușman al libertății noastre — Alex Nedea



Cine este cel mai mare dușman al libertății noastre — Alex Nedea

by pixelkydd

10 comments
  1. E chiar mai grav de atât. Social media este și cel mai mare dușman al copiilor noștri. Este extraordinar de clar pentru mine că viața fiicei mele de 14 ani ar fi semnificativ mai bună, din absolut toate punctele de vedere, fără social media. Și nu zic asta pentru că este ea însăși mare consumatoare de rahat internautic, am avut grijă să-i controlăm și supraveghem activitățile online și să-i explicăm pericolele, chiar și pe cele mai puțin evidente. Dar tot mediul în care trăiește este fabulos de poluat de cele mai toxice comportamente învățate online, de la standardele imposibile de frumusețe cerute de Tik Tok, trecând prin bullying, tulburări de alimentație, izolare socială etc. și până la chestii care trec în penal, cum ar fi grupurile de WhatsApp ale băieților fani Tate care conspiră ca să umilească constant fetele cu scopul de a fi mai ușor de convins să trimită nuduri (care sunt apoi postate online, evident) sau presate să facă sex la vârste foarte fragede. Asta ca să nu mai vorbim de promovarea masivă de fake news și propagandă iliberală.

    Dacă social media reușește să ne distrugă libertățile democratice nouă, celor de 30-40-50 de ani, imaginați-vă cât de ușor o să facă lucruri și mai grave copiilor noștri, care nici măcar nu au termenul de comparație al societății de dinainte de internet și plasa de siguranță a discernământului social cultivat offline.

  2. >Cine e cel mai mare dușman al libertăților noastre?
    Facebook. Facebook este. Și, alături de el, TikTok și alte câteva rețele sociale.

    Sweats în roddit

  3. faptul ca se pompeaza masiv bani, publici, pt propaganda falsa, si nu plateste nimeni cu ani buni de inchisoare…asta inseamna sa fi stat mafiot

  4. Spoilers: dusmanul e tot departe, foarte efemer si slab definit.

    In rest, totul e ok si echitabil. Planeta se prajeste, dar macar avem mai multe zile insorite.

    Daca indrazneste cineva sa se planga de relatiile economice nedrepte din cadrul capitalismului, ala e deja indoctrinat de inamic si trebuie eliminat!

  5. Cei mai mari dusmani ai libertatii sunt in egala masura , individualismul si tribalismul. credinta ca trebuie sa agonisim pentru noi insisi, si pentru grupul nostru ales etnic/politic/national/regional etc, in detrimentul altor oameni si grupuri. In buna masura imprimat genetic, asta nu putem schimba. Dar cultura care promoveaza aceste non-valori o putem schimba.

    imi place analogia cu oglindele, dar in cazul asta nu presa libera cum zice Nedea, ci chiar facebook e oglinda. oglinda societatii in mare , a chestilor care “prind”. degeaba spargi oglinda , ca apare alta si ghici ce, tot pe noi o sa ne oglindeasca. Trolli or spune minciuni , dar minciuni care rezoneaza. iar majoritatea nici nu sunt trolli, ci idioti utili care imping aceeasi narativa, gratis.

    Nu stiu care care e solutia pentru a promova o cultura globala toleranta si egalitariana. Probabil nici nu se poate in mod complet, si in nici un caz pe termen scurt. Dar facebook e doar un mediu de transmitere a mesajului, nazismul s-a raspandit fara probleme si din gura in gura si prin fluturase.

  6. Doresc să citez o trupă nemțească:
    Die Kreaturen muss sterben! – Creaturile trebuiesc să moară!
    Cine sunt creaturile? TikTok, Instagram sunt două exemple.
    Există și altele, cum ar fi Twitter, Facebook (astea mai rar folosite), însă avem și Youtube Shorts, care ar trebui interzis.
    Nici cu Reddit nu mă laud, dar aici cel puțin *încă* mai poți alege la ce să te uiți.
    Tiktok, Reels și Shorts au niște algoritmi care îți recomandă tot felul de tâmpenii, oricât te încăpățânezi să dai “Not interested” și dislike.

    Părerea mea e următoarea, și aduce o metodă poate mai bună, însă mult, mult mai dificilă de a rezolva situația cu rețelele sociale:
    Contează conținutul, nu platforma;
    Atât timp cât le permitem tuturor bombardierilor și fetelor fără studii, (ca să le definesc într-un mod cât se poate de politicos) să posteze și să comenteze, totul va fi la fel.
    Dacă am forța platformele să promoveze lucruri folositoare și să filtreze ca la carte conținutul inutil și nefolositor, lumea s-ar schimba.
    De asemenea, avem nevoie de limite forțate pentru timpul pe TikTok, impuse chiar de TikTok, am fost în situația în care nu puteam să ies de pe platformă, cu toate că aveam setată limita de timp.
    Nu, cum atingi limita de timp de să zicem, 5 minute la fiecare jumătate de oră, să se închidă aplicația.

    Iar asta nu doar pe TikTok, ci peste tot, unde conținutul scurt, frecvent și ușor de înțeles și urmat domină.
    Nu mai folosesc tâmpeniile astea de aproape un an, și mă simt mult mai bine.

Leave a Reply