Kas te seda olete näinud? Võrokesed kuulutavad ennast põlisrahvaks.



Võrokesed kuulutasid ennast põlisrahvaks.

Ma selle põlisrahva teema poolt ei oska väga arutelu pakkuda (tundub selline kodukootud järgi tegemine), aga ma märkasin, et üks kõnelejatest on Kertu Luisk, seesama naine, kes Kaja Kallase koosolekul rääkis vägistavatest NATO sõduritest ja kellel on ka muud kahtlast tegevust lähiminevikus.

by Rabbi_Guru

5 comments
  1. Sellist asja nagu 100% põline eestlane pole olemas. 17. sajandi keskel võis elanikke olla 120 000–140 000.

  2. NATO vägistamisest:
    [https://www.nytimes.com/2021/06/17/world/europe/germany-military-sexual-assault-racism.html](https://www.nytimes.com/2021/06/17/world/europe/germany-military-sexual-assault-racism.html)

    Tegemist vist oli ikkagist nii öelda propaganda valega. Selliste valedega on probleem see, et kui inimesed seda kuulevad, siis nad ei pruugi kuulda või ei taha kuulda, et tegemist oli valega.

    Tundub, et tegemist on vägagi naiivse inimesega… kui viisakaks jääda. Reaalsel on vist lihtsalt idioot.
    Edu Võrule, te vajate seda.

  3. Järjekordne õnnetu hing, kellel kõik muumid orus ei ole.

    Guugeldasin nime, ei pidanud pettuma.

  4. Kertu Luisu deliirseid isiklikke avantyyre ei tasu ylemäära tugevalt seostada võrokeste täiesti legitiimse liikumisega ja sealse oma keelt jmt puudutava aktivismiga. Ka nt sealse kongressi vanemate kogu liikmete hulka kuulub lisaks Luisule veel hulk täiesti arvestavaid ja tõsiseid inimesi (nt keeleteadlane Sulev Iva, riigkogusse kuuluv Anti Allas).

    Mis puutub “kodukootusesse”, siis mitmed teemaga tegelevad eksperdid (nt ÜRO põlisrahvaste alalise foorumi Eesti esindaja Oliver Loode) on avaldanud arvamust, et võrokestel on iseenesest põlisrahva tiitlile täiesti adekvaatne pretensioon, mis kattub mitme vajaliku kriteeriumiga. Soovitan ennatliku hindamisega ettevaatlik olla, kui teemaga yleliia hästi kursis ei ole.

    PS. Nt Soome ja Norra tunnistavad põlisrahvana saame, kellel on samuti täiesti oma keel (ka võro keel ei ole lihtsalt mingi naljakas/imelik eesti keele kuju, vaid keeleteaduslikult iseseisva lõuna-eesti keeleryhma yks liikmeid).

Leave a Reply