Suikertaks op zuivel, frisdrank en sapjes, Kamer gaat kiezen uit vijf opties



Suikertaks op zuivel, frisdrank en sapjes, Kamer gaat kiezen uit vijf opties

by thijs1996

7 comments
  1. Cola Light is ook ongezond.

    Van suiker wordt je om 2 redenen dik:

    – suiker bevat calorieën
    – van teveel suiker wordt je insulinegevoeligheid verlaagd waardoor je je minder snel verzaardigd wordt. Waardoor je meer gaat eten

    Punt 1 heb je geen last van bij Cola Light. Punt 2 wel, omdat (afhankelijk van de zoetstof) je lichaam onterecht denkt dat het suiker binnen krijgt.

  2. Als de uitzondering voor zuivel blijft, zou het wel om producten moeten gaan met >50% zuivel en 0 toegevoegde suiker. Nu is er geen belasting op fristi, chocomel, en alle frisdrankje ‘met een vleugje zuivel’.

  3. huh? ze willen een “suikertax” op mineraalwater? wat?

    Overigens is de meest eerlijke manier vind ik te kijken naar de hoeveelheid suikers maar alleen als er suikers zijn toegevoegd. Dus geen extra belasting voor vruchtensap zonder toevoegingen, maar wel voor vruchtensap met toevoegingen.

    En geen domme loopholes met “doe 0.0000001% melkvet er in en het is zuivel”

    “Op zijn vroegst per 1 januari 2026 kan de suikertaks ingaan” dus we moeten nog iets minder dan 2 jaar met deze idiote extra belasting op suikervrije producten doen… nice

  4. >Deze suikerbelasting moet in de plaats komen van de verbruiksbelasting voor frisdrank die per 1 januari is ingegaan. Die ging omhoog van bijna 9 naar ruim 26 cent per liter, ongeacht hoeveel suiker er in zit.

    Of anders gezegd: een compleet losgeslagen maatregel wordt dan toch deels hersteld (hopen we). Waarom zo moeilijk?

  5. Het zou allemaal zo makkelijk kunnen zijn, gewoon het percentage suiker in een product is het percentage belasting wat je betaalt. Daarmee is alles afgetimmerd tegen onzin zoals 0.05% melk in je sinaasappelsap en stimuleer je daadwerkelijk gezonder eten.

  6. Zwaar waardeloos dit. Dit gaat alleen maar nog meer en meer producten vol met die kunstmatige zoetstoffen opleveren. Dat er ook nog twijfels zijn over hoe gezond dat nou precies voor je is, wat het nou exact in je lijf doet en dat er zelfs onzekerheid is of sommige van die zoetstoffen misschien kankerverwekkend* zijn, dat boeit blijkbaar niet.
    Dan de mensen nog die er migraine of diarree van krijgen. Van mij mag de suikertax dan ook op de kunstmatige suikers, dan ontmoedig je tenminste alle (ongezonde) frisdrank.

    * gezien in proefdieren, nog onduidelijk in hoeverre dat naar de mens te vertalen is.

Leave a Reply