Eurosaadikud janatoomsuse järjekorras



Polegi ammu mingit kasutut statistikat postitanud, nii et midagi reede õhtusse sobivat.

Europarlamendi valimised on täies hoos ja nii on aeg teha kokkuvõtteid senistest tegemistest. Nagu teada, on r/eesti liige vähemalt üks eurosaadik – u/yanatoom. Seetõttu on kohane võtta tema hääletuspraktika etaloniks, millega teisi võrrelda. Saadikute täisnimekirja koos piltide ja elulugudega saab Europarlamendi ametlikult lehelt: https://www.europarl.europa.eu/meps/et/full-list

Kuidas eurosaadikud hääletavad, seda jälgib kena portaal https://howtheyvote.eu/. Iga hääletuse kohta on olemas tabel kõigi saadikute poolt valikutega. Laadisin kõik selle portsu alla ja arvutasin hääletuste kokkulangevuse protsendi – kui suurel osal hääletustest oli valik samasugune.

Seega mis muud, kui vaadata, kuidas teiste hääled etaloniga haakuvad. Esmalt loomulikult meie oma saadikud.

  1. Andrus ANSIP 87,2%
  2. Sven MIKSER 87,0%
  3. Marina KALJURAND 80,8%
  4. Riho TERRAS 75,9%
  5. Urmas PAET 75,3%
  6. Jaak MADISON 24,5%

Kõige janatoomsema osas on väga tihe rebimine, Ansip edestab Mikserit vaid 0,2% võrra. Kui arvestada ainult POOLT ja VASTU hääli, siis oleks hoopis Mikser 0,1% jagu eespool.

Samuti on väga lähedased Terras ja Paet, keda eraldab vaid 0,6% janatoomsust. Madisoni äärmuslus paistab silma, ta on teistest üle kolme korra vähem janatoomne.

Aga Europarlament esindab kogu Euroopat, nii et kohane on välja tuua ka üleüldine statistika. Et mitte liiga palju teksti tekitada, siis ainult ülemine ja alumine ots.

1 Petras AUŠTREVIČIUS 87,9%

2 Ivars IJABS 87,7%

3 Nicola DANTI 87,4%

4 Sara CERDAS 87,3%

5 Andrus ANSIP 87,2%

………..

763 Silvio BERLUSCONI 1,8%

764 Hélène LAPORTE 1,8%

765 Joëlle MÉLIN 1,3%

766 Julie LECHANTEUX 0,0%

767 Manuel BOMPARD 0,0%

Andrus Ansipi tulemus annab üle-euroopalise viienda koha. Siin on vist mingi nali peidus kusagil. Kui arvestada ainult POOLT ja VASTU hääli, siis oleks Ansip ikka viies, Mikser aga oleks kolmanda koha vääriline.

Ülejäänud nimed on Eesti publikule vähem tuntud, vaid ehk tagantpoolt viies, nüüdseks juba manalamees Silvio Berlusconi tuleb rahvale tuttav ette.

by footlong_p2kapikk

2 comments
Leave a Reply