Viziunea bolsevicului Nikita Salogor asupra teritoriilor de drept ale RSS Moldova



Viziunea bolsevicului Nikita Salogor asupra teritoriilor de drept ale RSS Moldova

by vladgrinch

1 comment
  1. Nikita Salogor era un bolsevic cu origini incerte (cel mai probabil un mix interetnic puternic rusificat si bolsevizat) care a ajuns in functia de prim secretar al Partidului Comunist din RSSM in perioada 1942-1946. Inceputurile sale politice sunt legate de Ucraina si/sau Transnistria. Omul era un bolsevic atat de indoctrinat si infect incat si-a denuntat propria mama sistemului represiv sovietic sub invinuirea ca ar fi ”culac”.

    El a fost si unul dintre promotorii national comunismului ”moldovenesc”, al poporului ”moldovenesc” diferit de cel roman, al ideilor romanofobe si al ideii crearii unui nou stat sovietic ”moldovenesc” care sa ia teritorii de la RS Romania (regiunea Moldova, sudul Bucovinei, inclusiv Maramuresul si Bistrita-Nasaud) si RSS Ucraina (Bucovina de Nord, Herta, Hotin, Bugeac). El a adresat o astfel de cerere inclusiv la Moscova, rezultatul fiind tragerea sa pe linia moarta a politicii URSS (initial a fost trimis in Krasnodar sa se ocupe de agricultura). De ce? Pentru ca a suparat multa lume (in special comunistii ucraineni) cu atacul sau la integritatea teritoriala a RSS Ucraina. De asemenea, deoarece Salagor cerea Maramuresul tocmai pentru ca il recunostea ca fiind leaganul civilizational al moldovenilor si pentru ca Moscova se temea ca ideile sale ar sprijini indirect emiterea unor pretentii teritoriale ale Bucurestiului in raport cu RSS Moldova si RSS Ucraina.

    Teritoriul de pe harta creionata in baza aberatiilor bolsevicului Salogor ar fi fost mult mai mare inclusiv decat cel al fostului principat romanesc al Moldovei (1359-1859). Viziunile sale au fost considerate o forma extrema, primitiva, de moldovenism (asa numitul ”moldovenism de grota”, preluat si azi de unii pro-rusi cu viziuni de stanga radicala si/sau mancurti).

Leave a Reply