Imamo med nami kakšnega čebelarja, ki bi znal bolj strokovno povedati kaj je razlika med Cvetličnim medom iz trgovine (Lidl,…) in tistim pravim dejansko od čebarja? Kupujem ga samo od lokalnega čebelarja, vseeno pa ne razumem, zakaj je taka občutna razlika v teksturi in okusu – če je v obeh med?



Imamo med nami kakšnega čebelarja, ki bi znal bolj strokovno povedati kaj je razlika med Cvetličnim medom iz trgovine (Lidl,…) in tistim pravim dejansko od čebarja? Kupujem ga samo od lokalnega čebelarja, vseeno pa ne razumem, zakaj je taka občutna razlika v teksturi in okusu – če je v obeh med?

by Different_Monk

13 comments
  1. Dejavnikov je ogromno.

    Kot prvo je kakšen med je- torej katere rastline so čebele obiskovale primarno pred točenjem. Imaš načeloma mede iz cvetov/nektarja in gozdni med. Torej prvo vir medu.

    Potem je način točenja- med se da točiti s segrevanjem ali brez.

    Potem je način obdelave- med se da tudi dodatno mešati, da postane kremasti.

    Razlika je tudi v vsebnosti vode- med načeloma vsebuje malo vode/vlage in veliko sladkorja. Zato je tudi zelo odporen in zdrži dolgo.

  2. Komercialno pakiran med se med pakiranjem segreje na višjo temperaturo od sicer priporočene (40°C). Po domače povedano, če med bolj segreješ, hitreje teče, lahko ga zapakiraš več, v krajšem času, kar pomeni več dobička. To segrevanje na višjo temperaturo zagovarjajo s tem, da med potem hitreje ohladijo in bi se vse lastnosti medu naj ohranile. To naj vsak presodi sam. Je pa vredno omeniti tudi to, da če vzameš med pri odličnem čebelarju na enem koncu Slovenije in med pri drugem čebelarju, na drugem koncu Slovenije (npr. oba cvetlična), lahko opaziš razliko v okusu. Ta razlika je še bolj očitna pri gozdnih medih. Ne vem če je to 100% vse, sigurno pa drži za v Sloveniji komercialno pridelan med (beri Medex, ko ima med slovensko poreklo).

  3. Med je eno izmed živil, ki se ga da zelo lahko ponarejati, tako, da lahko hitro pride do zlorab.

    Pri medih iz trgovin pa je ponavadi praksa, da ga mešajo z vodo. Pravi med bo bolj gost in se bo pozimi kristaliziral, medtem, ko trgovinski se ne bo.

  4. Razlika med medom iz Lidla in od čebelarja je da je v medu iz Lidla sam cuker, dejansko je to ‘bolj gost sirup z okusom medu”, v kozarcu od čebelarja je pa dejansko med.

    Ti že cena veliko pove, ne moreš ti pravega medu v Lidlu prodajat za 4 evre. Jaz za en velik kozarec od čebelarja dam 15 evrov, cena varira malenkost od vrste medu. Ampak izpod 10 evrov ne bos dobil kvalitete.

    Je pa res da tudi kakšni čebelarji goljufajo, zato je pametno poznat človeka od katerega kupis med.

  5. V prvi vrsti so problem taki in drugačni ponaredki medu. Stara fora bila je da so čebelam dajali navaden sladkor, to stočili in prodajali kot med. Danes imaš tega še veliko več, dodajajo koruzni sirup, melaso, arome…

    Potem imaš pa razne kontaminacije, recimo ostanki zdravil v medu ali pa pristotnost težkih kovin.

    Problem je sploh pri uvoženih medih iz izven EU, kjer je zelo malo regulacije.

Leave a Reply