Seletage seda foori mulle



Seletage seda foori mulle

by Dreamer_tm

5 comments
  1. “Tee, mis sa tahad, aga ära jumala eest otse ehk majja sisse sõida.”

  2. See on kahe lisasektsiooniga foor. Kui lisasektsiooni roheline ei põle, siis seal oleva noole suunas sõita ei tohi. Põhifoori roheline (see, mis pildil ei põle) reguleerib kõiki teisi suundi – kui ei põle, ei tohi nende suunas sõita. (Praeguse foori puhul teisi suundi pole, nii et ei mängi rolli, aga see on üldreegel.)

    Kui lisasektsiooni roheline nool põleb koos ülemise punasega (nagu pildil), siis on see nagu “anna teed” märk vastavasse suunda – võid pöörata, aga pead andma teed kõigile teistele. Kui põleb koos põhifoori rohelisega, siis on nagu tavaline roheline. Kui põleb punane ja ei põle ühtegi rohelist, ei tohi sõita.

    Lisasektsiooniga foorist räägivad [liiklusseaduse § 7 lg 3](https://www.riigiteataja.ee/akt/LS#para7lg3) ja [§ 58 lg 4](https://www.riigiteataja.ee/akt/LS#para58lg4).

    Sellise foori mõte on võimaluses keelata väljasõit – tavaolukorras on pildil näidatud olukord (ehk “anna teed”), aga vahepeal saab rohelised ära kustutada ja siis ei tohi välja sõita. Kui lihtsalt märk panna, tohib alati, kuid niisuguse fooriga saab ajutiselt mitte lubada. Samamoodi on võimalik põhifooris nooltega koos rohelist näidata ja anda niimoodi parklast väljujale võimalus ilma teed andmata väljuda.

    Näited:

    * Põleb punane ja mõlemad nooled, põhifoori roheline ei põle (pildil olev olukord) – võid sõita nii paremale kui vasakule, kuid pead andma teed teistele. Samaväärne märgiga “anna teed”. (Otse sõita ei või, kui oleks ristmik, kus saab sõita otse.)
    * Põleb punane ja mitte ühtegi rohelist – ei või sõita.
    * Põlevad mõlemad nooled ja põhifoori roheline – võid sõita, teistele juhtidele teed andma ei pea, sest neil on samal ajal punane. (Otse sõitmine lubatud, kui oleks ristmik, kus saab sõita otse.)
    * Põleb ainult parem nool, vasak ei põle, põhifooris punane – võid sõita paremale, kui annad teed teistele; vasakule sõitmine keelatud. (Otse sõitmine samuti keelatud, kui oleks ristmik, kus saab sõita otse.)
    * Põleb ainult parem nool, vasak ei põle, põhifooris roheline – võid sõita paremale, teistele juhtidele teed andma ei pea; vasakule sõitmine keelatud. (Otse sõitmine lubatud, kui oleks ristmik, kus saab sõita otse.)
    * Põleb ainult põhifoori roheline, nooled ei põle – pildil olevas kohas sellist olukorda ei teki, aga kui kuskil mujal näed, siis tohiks sõita otse, aga mitte paremale ega vasakule.

    Edit: lisatud näited.

  3. Alguses mine vasakule, tee ring ära ja siis mine pärast seda paremale. Vähemalt ma teen nii.

  4. Dv1510 õige jutt, aga kui peaks lühemalt ja antud kohta ülelihtsustades seletama, siis võibolla et:

    Kui noolega fooris on kõik roheline, siis võib sõita noolega näidatud suundades ilma kellelegi teed andmata (ristuval ülekäigurajal on siis ka jalakäijatele punane tuli)

    Kui nooltega fooris on roheline nool ja punane põhituli, siis võib sõita noole suunas, andes kõigile teistele teed, tavaliselt jalakäijatele sel juhul.

    Kui on punane ja roheline nool ei põle, siis ei või üldse sõita.

Leave a Reply