Domaći poslodavci našli novi bazen radne snage. Mjesta konobara, kuhara i barmena popunjavaju – Filipinci



Domaći poslodavci našli novi bazen radne snage. Mjesta konobara, kuhara i barmena popunjavaju – Filipinci

37 comments
  1. Nepalci i Filipinci su okej ljudi, žele radit, marljivi su, zato su i došli, nemam problema s tim nikakvog. Ono što je malo problem je kad su na mjestima na kojima je potrebna izravna komunikacija ali (još) ne znaju jezik.

  2. pitanje za desnu bandu. jel bi rade leftarde ili filipince? toliko bi zabranjivali druge i drugačije da bi se po vašem trebalo parit s mamama i sestrama

  3. u francuskoj u svakom dućanui fast foodu rade kafeni. svi “niži” poslovi su njihovi. i to nije zapravo nikakav problem, jer francuzi rade bolje plaćene stvari. kod nas je druga situacija, naša ekonomija ne nudi dovoljno dobrih poslova za milijun hrvata, pa da onda na “slabije” poslove dolaze imigranti. mi se još uvijek natječemo s imigrantima za minimalac. e to je u kurcu.

    imigranti trebaju razvijenim ekonomijama, a ne banana državama.

  4. Zašto raznorazne mlatimudane po nadzornim odborima isto ne zamijene onda Azijati ? Sigurno će isto biti jefitniji. A to baš ne bi išlo, jel da ?

  5. Hm. Ja se u ovoj priči pitam jedino koliko dugo će to trajati. Zar se naše gulikože stvarno nadaju da će tako moći unedogled radi svog postojanog profita?

    Idemo ne zaboraviti da smo prije dvadesetak godina imali najezdu Kineza i vrlo sličan narativ.

    Međutim, brzo su zbrisali, baš kao što bi mogli i ovi.

    Možda zasad i jesu spremni spavati njih šestoro u stanu od 35 kvadrata, ali nestat će čim shvate da mogu bolje u drugim zapadnim državama i za to steknu uvjete.

    Je, baš će tu ostaviti kosti za 4200 kuna i neće pričati po domovini da nas je najbolje zaobići.

    Ako vlast i naši vrli “poduzetnici” misle da su doskočili problemu nedostatka radne snage, stavljam 20 eura na to da nisu.

  6. Nego…a što ste mislili?
    Došo Euro, rastu cijene pa će i plaće?
    Jedna stara hrvatska izreka kaže: oćekurac

    Ima Filipinac koji će za 4500.

  7. Na tisuće Hrvata je tokom zadnjih sto godina odlazilo u svijet, Ameriku, Australiju, nz, irsku… I nama je logično da nas tamo prime i prihvate. Zašto je tako čudno da sada stranci dolaze nama? Ako su došli na legalan način, ako ne prave probleme, u čemu je problem. A ako vam posao “oduzme” netko tko ne zna niti pričati na hrvatskom, look inward, tj imate samo sebe za okriviti.

  8. Riječ iz usta poslodavca koji još uvijek zapošljava samo “naše”. Ne vjerujem da Filipinci traže plaću unaprijed kao što su dosad svi moji zaposlenici tražili, a kad im ne daš se ljute. Svako malo ima nekih problema i moli pare unaprijed. Maloprije me jedan pita jel mu mogu posuditi 10k EUR jer kupuje Audija. Kaže ići će u banku po kredit ali prvo da mene pita hahha. Stvarno šta je slijedeće, kupiti stan na moru od mojih para pa će mi odrađivati 50 godina??

  9. U np brijuni u sklopu hotela i hotelskog restorana ove godine je radilo:10 sobarica, 5 konobara, 5 servira i barem 10 u održavanju i šumariji otoka, sve iz jugoistočne azije ljudi

  10. Zato ne znaju engleski, hrvatski, niti jedan strani jezik, loše su im higijenske navike i pola ih je zna gulit krumpir.

    Živim u gradu koji živi od turizma.

  11. Neznan. Ja ako me posluzi neko ko nije hrvat necu ostat u tom lokalu. Nisan rasist niti ista samo ne zelin davat pare takvin ljudima

  12. Filipinci i Nepalci brzo napuste hrvatskog poslodavca kad vide za koga su došli raditi. Mijenjaju se kao na traci. Filipinaca ima preko 100 milijuna pa nije problem konstantno nove radnike od tamo dovlačit. Ali hrvatski gazde su omraženi i na lošem glasu, vani nitko ne želi raditi za njih pa je moguće da se taj glas proširi i medju Filipincima i nepalcima.

  13. Filipinici i indijci ko pametni ljudi mogli obavljati većinu poslova u državi za puno manje pare, ko da je lupanje pečata ili unošenje podataka u excel neka nuklearna fizika a uštede bi bile enormne. Al ko šta drugi kažu uvoz radne snage predviđen je samo za poslove od kojih živi sirotinja ak imaš šta protiv onda si rasist.

  14. Ovdje po Ri je talijanska Godina počela raditi ceste, kružne tokove i sl.

    I zamisli, rade talijani i žive ovdje u iznajmljenim stanovima. Svi bijeli, svi talijani i firma im plaća 2200eura.

    I to se firmi isplati. Kako to?

    Nema druge nego se zaposliti u Trstu i raditi kod kuće.

Leave a Reply