Posledné 2-3 roky dosť cestujem po Európe. Momentálne som v Španielsku a predtým najmä Taliansko, Holandsko, Francúzsko, Británia atď. Proste kde to je zrovna ryanairom za dobrú cenu.
Všimol som si jednu extrémne negatívnu vec v zahraničí, ktorú na SK už neriešime. A to je čistota záchodov. Fakt že si už ani nepamätám, kedy som naposledy na Slovensku riešil špinavý záchod. Ak by podnik alebo kaviareň taký mal, Google Maps recenzie ich zožerú.
V Španielsku pomaly nie je kaviareň, kde je safe si na wc sadnúť. Doslova pred položením kábla musí človek doniesť fixinelu, kefu, gumené rukavice a vydrhnúť si trón.
Vážme si, že toto na Slovensku nemáme! Sme čistotný národ.
—
SignificantRio
18 comments
Rožky. Rožok je tak strašne moc goated pečivo, perfektný tvar na postupné jedenie, má svoje nedostatky ale ako koncept je božský.
ja ti neviem, spanielsko aj uk som pochodil dost a prislo mi to uplne ok😂
Toto si dosť všímam keď idem niekde na západ od Česka. Napríklad v Nemecku takmer každý záchod na pumpách, keď som naposledy cestoval bol fakt hnusný, pričom na Slovensku sa mi to fakt nestáva.
hajzle v Španielsku sú kapitola sama o sebe, neviem ci tam na toto neexistujú nejaké smernice alebo len na to jebali ale na bar ktorý má dve poschodia bol jediný jeden záchod pre mužov aj pre ženy zdieľaný rovno aj so skladom na sudy s pivom… takže pri vykonávaní potreby bol človek obklopený sudmi a dvere ktoré to zabezpečovali boli ekvivalent dverám u nás niekde na dedine na maštali… stretol som sa tam ale s týmto na viacerích miestach
V Anglicku najlepšie wc čo som videl bolo že za dverami bol len východ z budovy na druhú stranu a temná ulička rob si čo chces. A na dverách normálne obrázok toalety
Taliansko je v tomto katastrofa. Reštaurácia (kvalitná) plná módne nahodených ľudí pojednávajúcich ustrice a morské plody, Rím, kapacita asi tak 100 ľudí…a jeden špinavý záchod
Uz to davno nie je realita, ale boli sme jedna z prvych krajin co mala ban na fajcenie v restikach. Pamatam si ze v tej dobe som este chodieval casto do CZ a tam sa v restauraciach hulilo uplne bezne.
so zachodovou kefou som sa uz 2x v 4* hoteloch v Spanielsku nestretol
musela prist cable residue vycistit az pani chyzna
Čisté hlavné mesto. Porovnávam, lebo v cudzine som bol najčastejšie v hlavných mestách a Slovensko je na tom veľmi dobre. Paríž je krásny, ale vo veľa uliciach bordel amen-tma. A podobne Atény, Bukurešť, atď atď.
idk v obchodakoch na SK to vie byt riadny kentus, a diery v kabinka vo vyske lona 😂
ale hajzle zadarmo, vo vacsine pripadoch mi chybaju, idk ci je to len efekt toho ze to tu poznam ale uz len v cesku mam niekedy problem najst hajzel bez toho aby som musel platit
tu v hocijakom obchodaku uplne zadara
McCafè – americani na navsteve v nasom mcd boli uneseni tym ze je to podavane v porcelane so striebornym priborom
Výsernicu?
1. Pitna voda ci uz z tocky alebo flaskovana (hlavna vec ze slopeme romerquelle, eviany a san pelegrina lebo sme sprosty narod)
2. Zdravotna starostlivost – viem ze tu placeme ale skus sa zdrbat na motorke v USA.
3. Materska/rodicovska az 3 roky – viem ze malo platena, ale porovnaj s USA kde zeny doja prsia v kolnach na vercajch a deti od 6teho tyzdna nevidia
4. Dovolenka a dni pracovneho pokoja
5. Mierne podnebie a moznost dopestovat si dobre ovocie / zeleninu
6. Ochrana prav zamestnanca (vypovedna lehota napr, zakonom stanovene odstupne)
7. Nizka kriminalita – moznost prejst sa po takmer kazdom meste v noci bez obav. Ano au vynimky – ale je to neporovnatelne s miestami ako Brussel (suverenne najhorsie miesto ktore som kedy navstivil – musel som v noci riesit presuny Charleroix a Brusel – nikdy viac, San Francisco, Frankfurt, Pariz, Neapol atd.
Najviac ma dojalo ked sa clovek zo Svajcu spytal ci sme blazni ze chceme ist pesi po meste z podniku do podniku (bol bud zo zenevy alebo zurichu uz neviem) ze ci sa nebojime.
A teraz k hajzlom:
Pridem z SK cez VIE do Frankfurtu na letisko – letisko je klasika polka hajzlov nejde a cistota… taka aka je.
Letim do LAX a po 2 tyzdnoch v USA spat do FRA. Zrazu mam pocit ze sa na tom hajzli da snad jest zo zeme a prezliekam sa v kabinke s tym ze si v pohode ponozkou stanem na zem.
Fast forward par tyzdnov idem zasa VIE – FRA – kukam na hajzli ze aky hnus, nechapem ako som tam mohol mat pocit cistoty 😀
Cize ano – cim viac na zapad tym horsie hajzle 😀 zatial som nic horsie ako L.A. a San Francisco nezazil (ulice, hajzle, vseobecny pocit bezpecia)
Sadať si na verejný hajzel? Nie vďaka.

Lacné, domáce výrobky. V západnej Európe je domáca zelenina, mäso, či zaváraniny braná ako drahý bio luxus, kdežto na Slovensku na tržnici sa ľudia sťažujú na vysoké ceny, nevediac že tie isté produkty by stáli dvojnásobok v luxusnom supermarkete na štýl Yeme. Čím dalek od veľkých miest tým je bežnejšie že domáce stojí menej a dokonca sa objavuje aj čerstvé pečivo – nie dopekaný kebtus z polotovarov.
Skúste si v supermarkete v Holandsku alebo Nórsku kúpiť chleba a jesť ho na druhý deň 🥲
Polohrubá múka
Fú si mi pripomenul jeden automatizovaný hajzel v talianskom canazei kde nejaký expert obstrielaľ rohy steny za záchodom 🤮 ako som potreboval ísť na veľkú tak som šiel radšej do kríkov
To preto, že v Španielsku nemajú Fixinelu. Príležitosť na export.