🇪🇺** Európsky parlament dnes urobil dôležitý krok vpred, keď schválil správu presadzujúcu jednotnú definíciu znásilnenia založenú na chýbajúcom súhlase. Europoslanci týmto vyzývajú Európsku komisiu, aby urýchlene pripravila legislatívu, ktorá by toto pravidlo zjednotila vo všetkých členských štátoc**h Únie.

👉 Ide o nevyhnutnú reakciu na situáciu z roku 2024, kedy bola táto kľúčová definícia vynechaná z finálneho znenia smernice o boji proti násiliu na ženách. V súčasnosti sa totiž právne pohľady na tento čin naprieč Európou stále zásadne líšia, čo vytvára nerovnosť v ochrane obetí.

⚖️** V mnohých krajinách legislatíva stále vyžaduje dôkaz o použití fyzickej sily alebo prejavenom aktívnom odpore. Takýto prístup však úplne ignoruje psychológiu obetí a bežnú traumatickú reakciu „zamrznutia“, kedy telo vypovie poslušnosť. Je dôležité si uvedomiť, že pasivita alebo mlčanie nikdy neznamenajú súhl**as.

⚠️** Podľa schválenej správy musí byť súhlas vždy slobodný, jednoznačný a kedykoľvek odvolateľný. Žiaden predchádzajúci vzťah s páchateľom ani absencia verbálneho odporu nemôžu byť interpretované ako súhlas. Tieto princípy sú plne v súlade s Istanbulským dohovorom, ku ktorému sa EÚ oficiálne prihlási**la.

🫂 Okrem legislatívnych zmien parlament žiada aj lepšiu podporu pre obete. To zahŕňa dostupnú psychologickú pomoc, špecializovanú zdravotnú starostlivosť vrátane reprodukčného zdravia a bezplatné právne poradenstvo. Bez jednotnej definície totiž spravodlivosť v Európe závisí len od toho, v ktorej krajine obeť práve žije.

Narrow_Pop3000

13 comments
  1. Lexmann sklamala no. A to doteraz vyzerala ako celkom najpríčetnejšia z tých našich.

2. Preco bola tato definicia v roku 2024 vynechana?

3. Až teraz mi došlo ako extrémny odpad je spoločnosť keď niečo takéto samozrejme musíme dávať do zakonov

4. Mňa len zaráža načo tam sedí Uhrík z Mazurekom a smerácka banda. 😃

5. nechapem, preco je toto povazovane za dobru vec.

Akoze mi tu chcete povedat, ze vsetci co tu mate sex ho zacinate tym, ze si najprv explicitne vypytate suhlas druhej strany?
    Lebo ak nie, tak podla tejto definicie mozte byt kedykolvek obvineni zo znasilnenia, bez ohladu na to, ci spolu chodite, ste 10 rokov manzelia alebo ste sa vcera spoznali.
    A to aj spatne, ak sa nahodou po rokoch rozidete a vas(a) ex si spomenie, ze ste sa jej vtedy na dovolenke vlastne neopytali, ci suhlasi s tou hodinovou jebackou, co ste potom mali na hoteli.

“súhlas musí byť vždy slobodný, jednoznačný…. Žiaden predchádzajúci vzťah s páchateľom ani absencia verbálneho odporu nemôžu byť interpretované ako súhlas.”

Co je toto za kokotinu?
    Taha mi na 40, mal som v zivote asi 15 sexualnych partnerov a mozem vam povedat, ze ziadny sex nikdy nezacina “explicitnym suhlasom oboch partnerov”. Preboha, ved je to absurne.

Am I the asshole here?

6. Of course you would, PS.

Ukladam si to a budem pouzivat ako priklad na nekonecne otazky miestnych redditorov, preco by som PSko nevolil a preco neopustili svoje extremne progresivne temy, aj ked sa na slovensku snazia pretvarovat za centristov.

7. Ale pri platení daní jednoznačný súhlas štát nepotrebuje. Ten ťa môže jebať koľko len chce, o znásilnenie sa nejedná 🤦‍♂️

Leave a Reply