TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye'de 15-29 yaş arası hem çalışmayan hem de eğitim görmeyen 5 milyon ev genci bulunuyor. 15-34 yaş arasındaki kişilerde ise sayı 6.5 milyona çıkıyor.

Eğitimde ve istihdamda olmayan yaklaşık 5 milyon genci iş hayatına kazandırmak için yeni bir destek paketi hazırlanıyor.

“Ev gençleri” olarak tanımlanan yaklaşık 5 milyon kişiyi kapsayan düzenlemenin mayıs ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması bekleniyor.

İlk etapta 18-25 yaş aralığındaki gençler ele alınacak.

Hazırlanan taslak yasa teklifine göre; İşsizlik Fonu’ndan karşılanması planlanan prim desteğinin 18 ay olarak karşılanması tartışılıyor. İŞKUR’a kayıtlı 18-25 yaş arası gençlerin işe alımında işverenlere ücret ve prim desteği sağlanacak. İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak desteklerin süresi, modele göre 6 ila 18 ay arasında değişecek. Bu durumda devlet işe giren gençlerin 6 aylık maaşını karşılarken, 18 ay da prim desteği verecek.

Yeni destek modelinin ilk etapta imalat sektöründeki özel sektör iş yerlerinde uygulanmasının planlandığı belirtilirken, hükümetin genç işsizliği azaltmayı ve iş gücüne katılımı artırmayı hedeflediği ifade ediliyor.

Adaylar İçin Teşvikten Yararlanma Şartları Nelerdir?

TBMM’ye Mayıs ayında sunulması planlanan taslağa göre, “ev gençleri” olarak da adlandırılan yaklaşık 5 milyon genci hedefleyen bu projeden faydalanabilmek için adayların belirli kriterleri karşılaması bekleniyor:

• 18 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını geçmemiş olmak.
  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz statüsünde bulunmak.
  • Daha önce uzun vadeli sigorta kollarında 90 günden fazla sigorta priminin bulunmaması.
  • Herhangi bir yükseköğretim kurumunda (üniversitede) öğrenci olmamak.
  • Yabancı uyruklu olmamak ve yurt dışında çalışmıyor olmak.

https://dogruhaber.com.tr/ev-gencleri-icin-yeni-istihdam-paketi-maas-ve

https://www.kariyer.net/ik-blog/genc-istihdam-hamlesi-6-ay-maas-ve-18-ay-prim-destegi-detaylari/

https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3625670-ev-genclerini-topluma-kazandiracak-dev-proje-yetkililer-devreye-girdi

Any-Performance-271

4 comments
  1. Genç için avantajı ne anlayamadım amk iş verene kıyak geçilmiş şunu da işe alın diye

2. Hiç de iyi bir plan değil. İşsizlik fonunun temel amacı, işini kaybeden işsize nakdi destek sağlamak, patronun personel ve SGK maliyetlerini fonlamak değil. Bu uygulama, dar gelirliden sermayedara yapılacak bir servet transferidir.

İşverenin devletten 6 ay maaş, 18 ay prim desteği alması kağıt üzerinde kulağa hoş gelebilir ama pratikte yaşanacak olan bellidir. İşveren 18-25 yaş arası genci işe alacak, devletin sunduğu bu ucuz işgücünü sonuna kadar kullanacak, teşvik süresi bittiği gün(veya teşviği almak için taahhüt edilen istihdam süresi neyse) de maliyetleri artacağı için genci kapının önüne koyacaktır. Sonra gidip teşvik kapsamına giren yepyeni bir genci işe alacak ve bu çark böyle dönecek.

Bu taslak piyasada yeni iş pek yaratamaz, sadece var olan işsizliği 25 yaş altından alıp 25 yaş üstünün sırtına yükler. Üstelik işveren zaten üretim faktörleri gereği birini işe alacaksa, devlet zaten yaratılacak olan bir istihdamı boşu boşuna finanse etmiş olur.

3. 90 günden az sigortası olmama şartını niye koymuşlar kimse yararlanamasın diye mi?

4. bana yardim etmeyecegini bilerek tikladim, yaratilan ekonomik sorunlarin icinde yine isverene yardim eden sermayeci devleti gorup hic sasirmadim ama basligi gorup biraz umutlanmistim ya issiz olarak.

>Daha önce uzun vadeli sigorta kollarında **90 günden fazla** sigorta priminin bulunmaması.

simdi bu is mi? ev gencini evden cikarmak degil bu, yeni mezunlari sermayeye 18 ayligina daha da ucuza verip kullanip atmasini saglamak. orospu olarak goruyor ulkem beni gibi geldi umarim yaniliyorumdur, tesekkurler.

Leave a Reply