Nikad nisam mislio da ću ozbiljno razmišljati o tome da se vratim skidanju glazbe i držanju svega lokalno na računalu i mobitelu, ali evo nas.

Počinju mi ići na živce YouTube Music, Spotify, Deezer, Apple Music i praktički sve ostale streaming platforme koje stalno nalaze nove načine da između mene i glazbe koju želim slušati ubace reklame, pretplate, ograničenja i algoritamska sranja.

Ponekad samo želim kliknuti na SVOJU pjesmu i poslušati je. To je to.

Gledajući svoje stare foldere s glazbom ovdje, sjetio sam se koliko je prije sve bilo jednostavnije. Skineš pjesmu ili album, organiziraš kako želiš i slušaš kad želiš. Bez reklama. Bez interneta. Bez razina pretplate. Bez toga da neka pjesma odjednom nestane zbog licenci. Bez toga da neka korporacija preko noći promijeni aplikaciju, pravila, cijenu ili način na koji ti je dopušteno slušati glazbu.

Iskreno, nikad nisam mislio da ćemo doći do točke gdje će ponovno skidanje MP3-a i FLAC-a početi djelovati kao neka vrsta slobode.

Barem s lokalnim datotekama ja imam kontrolu. Nitko mi s druge strane servera ne može promijeniti kolekciju, maknuti nešto što volim, zaključati neku funkciju iza još jedne pretplate ili me natjerati da slušam reklame samo da bih čuo pjesmu koju slušam već 20 godina.

Te korporacije bez duše nisu samo prodale vlastitu dušu, ponekad stvarno izgleda kao da bi najradije prodale i našu.

Tako da da, možda idem unatrag.

Jebeš ga. Daj mi moje foldere, moje datoteke i moju glazbu natrag.

Jel se još netko polako vraća lokalnoj kolekciji glazbe?

ThePurpleKing159

6 comments
  1. Mene isto sve to poceli zivcirati i sto se tice glazbe, serija i filmova. Zasto da placam kada ce i dalje biti masu reklama? Bolje cu otici na piratske stranice onda.

2. Da vratio… Pokrenuo vlatiti server pa streamam muziku od doma.

3. Ja svoju kolekciju nisam nikad ni izbrisao, čak još koristim i winamp..

4. Navidrome + neki od open source playera kompatibilnih sa Navidromom. Nema na čemu.

5. Već godinu dana lagano skidam muziku i uređujem albume preko mp3taga. Digao sam Navidrome u dockeru na Raspberryju i eto ga, imam vlastiti besplatni Spotify.

Leave a Reply