Niestety developer poskąpił u mnie złącza do internetu w pokoju, blok budowany z 6-7 lat temu (w sumie to na wszystkim poskąpili). Mam natomiast nieużywane złącze do tv.
Chciałbym ogarnąć do tego jakieś adaptery i puścić przez to internet z salonu do pokoju.
Mam na oku coś takiego:
Ale z tego co widzę to nie jest chyba dokładnie takie wejście jakie mam i potrzebna jest jeszcze przejściówka. Poradzi ktoś co do przejściówki, żeby dobrze to zamówić? Ewentualnie może jakiś inny adapter, który będzie lepszy.
Ps. Dobra jednak rezygnuję z tego pomysłu, zapomniałem że to nie jest jeden kabel z salonu do pokoju i może być połączony z jakimś centralnym punktem w bloku xd
Dziękuję za rady, ja po prostu chciałem wykorzystać to gniazdko skoro już jest i to wszystko. Jeśli nie ma to sensu, to dobrze wiedzieć i tyle.
—
Lunar_Weaver
14 comments
Najpierw napisz, jaki problem chcesz rozwiazac. potem ci mozna cos doradzic.
OoO
[https://www.amazon.com/Hitron-Adapter-Ethernet-Enhanced-Streaming/dp/B0C47MJT83](https://www.amazon.com/Hitron-Adapter-Ethernet-Enhanced-Streaming/dp/B0C47MJT83)
Generalnie szukaj adapterów / modemów: MoCA 2.5. Droższe ale prędkość bez zarzutu,.
Idealnie – odetnij się od reszty budynku (jeżeli i tak z TV nie korzystasz)
Chyba wolałbym wiercić w ścianach i poprowadzić skrętkę niż próbować z tego coś lepić i wierzyć, że będzie dobrze. Zwłaszcza, że wątpię, że kable idą prosto z jednego pokoju do drugiego. Prędzej jedno gniazdo i drugie prowadzi do jednego centralnego punktu w budynku gdzie sygnał z anten jest rozprowadzany na wszystkie mieszkania.
PS. Parametry połączenia na tych adapterach są parszywe. 100Mbps w half duplexie… szkoda nerwów.
[removed]
Kable antenowe a kable sygnałowe to nie to samo, mogą mieć inną impedancję. Do tego jak napchasz tam przejściówek to to jest przepis ma wkurwiający setup który generuje problemy. Nie polecam. Puść nowy kabel albo lepiej włókno, zarobisz sobie wtyczkę i przynajmniej wiesz co sie dzieje
Do tego zestawu potrzebujesz przejściówki BNC na gniazdo antenowe, albo lepiej wtyk-BNC-wtyk-F (męskie – męskie). Masz tam przecież gniazdo satelitarne F. Jak nie przejściówka, to po prostu dwa wtyki zaciśnięte na kawałku koncentryka RG-54.
Jedyne moca albo podobne, to jest jakieś gowno halfduplex jedynie stara kamera VGA na tym poleci nic więcej. Problem z moca jest taki że nie działa jeżeli na coaxie jest sygnał z satelity, ale z naziemną telewizja będzie działać na tym samym kablu. Alternatywa jest jeszcze over power line czyli wpinane do gniazdka ale jak masz koncentryka to się on co do zasady lepiej nadaje do wysokich częstotliwości niż zwykły 3×2,5
1) Sprawdź czy masz przewody puszczone “gołe” po ścianie pod tynkiem, czy w rurze kablowej.
Jak w rurze to jest spora szansa na przeciągnięcie normalnej skrętki, czy co tam chcesz.
2) Ten wynalazek wg opisu max wyciąga 100 Mbps Half Duplex.
Internet będzie, ale jak na dzisiejsze standardy to mega słabo.
U mnie np. najwolniejszy dostępny pakiet to 500 Mbps.
Hej hej, weź pod uwagę też taką technologie jak PLC / powerline adapter. Wsadzasz 2 dynksy do 2 gniazdek i internet leci po kablu elektrycznym wstrzykując go pomiędzy prąd 50Hz.
Z tym rozwiązaniem jest zero problemów z kompatybilnością. Wsadzasz i hula, masz rj45 od razu.
Edit: dodatkowo potem można dołożyć też trzecie miejsce albo extender z WiFi na końcu mieszkania itd.
Jeżeli masz możliwość w mieszkaniu podpiąć splitter dla obu pokoi to się uda. Ja u rodziców w domu (wynajmowanym, nie mieszkaniu) montowałem FCA252 + splitter i śmiga. Potrzebowałbyś taki splitter: **ABS312H**
**EDIT:** co do splittera to chyba w Twoim przypadku może się obejść bez
U siebie w mieszkaniu ciągnąłem kabel Ethernet w trakcie remontu bo mam SAT w jednym pokoju i do tego koniec końców jak Ci padnie urządzenie to nie jesteś aż w takiej ciemnej
BNC to nie problem. Lecz prędkość uzyskane przez to urządzenie już tak, więc poszukaj czegoś innego. MoCA to hasło do wyszukania.
Nie mniej jednak zanim to zrobisz koniecznie zorientuj się jak poprowadzone są przewody czy łączą się poza lokalem w centralnym punkcie budynku. Czy masz rozdzielacz indywidualny w mieszkaniu na pokoje. W pierwszej sytuacji pomysł odpada.
Nie napisałeś dlaczego nie chcesz użyć wifi ani PowerLine. Bez tego ciężko coś doradzić.
How about po prostu puścić kabel listwami od routera i ewentualnie delikatną maskownice w kolor ściany dać dam gdzie musisz wyjść z listwy? Xd