Bu konuda da "Onlara ne, kendi işlerine baksınlar bize niye yardım ediyorlar?" diye düşünen var mı diye merak ettim. Başka bir postta Küba'dan bize ne diyen çok kişi gördüm çünkü.

Kurtuluş Savaşı zamanında Sovyetlerle kurulan yardımlaşma ağını detayıyla merak edenler şu videoyu izleyebilir: https://www.youtube.com/watch?v=OMlFIknp7P0

kizil_iktidar_cikcki

3 comments
  1. Afganlar ve Hintli müslümanlar Halife’ye bağlı hissettikleri için yardım ettiler ve SSCB de Batı emperyalizmine karşı kendi emperyalizmini istediği için yardım ettiler. Soru doğru yani, Küba’dan bize ne?

2. Sadece Kurtuluş Savaşı sırasında da değil, Sovyetler ile ittifakımız yıllarca devam etti. Öyle ki Türkiye’de Sovyet desteğiyle onlarca fabrika kuruldu, iktisadi alanda çokça iş birliği içerisinde bulunduk, Kurtuluş Savaşı sırasında da sadece iktisadi değil; aynı zamanda askerî olarak da çokça yardımlaştık. Sovyetlerin doğrudan Türkiye’ye yaptığı yardımlar bir yana, Sovyetlerle beraber harekât planları da yaptık; karşı-devrimci Ermeni Taşnak partisine karşı beraber mücadele edildi.

Bu arada “Şuradan bana ne, ben Türkiye’ye bakarım” gibi laflar da Atatürk’ün bizzat karşı çıktığı söylemler. Pratikte bu düşünceye ters eylemlerde bulunmasını tamamen göz ardı ettiğimizde dahi kendisinin doğrudan bu konuyla ilgili bir demeci var:

“Dünyanın filan yerinde bir rahatsızlık varsa bana ne dememeliyiz. Böyle bir rahatsızlık varsa tıpkı kendi aramızda olmuş gibi onunla alakadar olmalıyız.” (Atatürk’ün Bütün Eserleri, c. 29, s.166.)

Leave a Reply